Horoscoop
Astrologie

De Horoscoop

De meeste mensen kennen de horoscopen uit de krant, tijdschriften of social media. Grappig en interessant om te lezen. Toch twijfelen veel mensen of er wel iets van waarheid in zit. Want een omschrijving van je sterrenbeeld lijkt zo algemeen. En dat is het ook. Het heeft maar met een beperkt deel van jouw horoscoop te maken.  Een horoscoop bestaat namelijk uit veel meer dan alleen je sterrenbeeld.


Wat is een horoscoop?

Een horoscoop is een kaart met daarop de stand van de hemel op een bepaald moment en op een bepaalde plaats. Een soort screenshot dus. Bij een geboortehoroscoop is dat een screenshot van de stand van de hemel op het moment van jouw geboorte. Berekend met de datum, tijd en plaats van jouw geboorte. Maar dit kan ook voor ‘de geboorte van’ een land, een evenement of een bedrijf. In een horoscoop is namelijk niet te zien of het om een mens, land of gebeurtenis gaat. Jouw horoscoop is behoorlijk uniek, aangezien de kans niet groot is dat iemand op exact dezelfde datum, tijd en plaats geboren wordt. Een horoscoop laat zien wat er in aanleg in iemand zit en welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn. Het geeft een omschrijving van je karakter, hoe je met dingen omgaat, je ambitie, je lichaam etcetera.


De horoscooptekening

De horoscooptekening is de plattegrond van de horoscoop. Het is een cirkel die bestaat uit 3 ringen. De buitenste ring is opgedeeld in twaalf stukken van 30 graden met daarin de tekens van de dierenriem.Ook de middelste ring is verdeeld in twaalf stukken. Hierin staan de 12 huizen. In de cirkel binnenin staan de aspecten, een lijnenspel van strepen, driehoeken en vierkanten.

De tekening is een weergave van de positie van de zon ten opzichte van de aarde. Hierdoor is de tekening tegenovergesteld aan wat wij gewend zijn: links het oosten, rechts het westen, boven het zuiden en onder het noorden. Ook de draairichting is linksom, tegen de klok in.

Een horoscooptekening begint altijd bij het eerste huis, het ascendant, precies op het oosten waar de zon opkomt. Rechtsom loopt het dan naar het twaalfde huis. Het dierenriemteken waarmee het begint is dus afhankelijk van het ascendant (de rijzende zon). De zon, maan en planeten komen in een bepaald teken en een bepaald huis te staan. Los zeggen de tekens, huizen en planeten niets, samen vertellen ze een verhaal.


De Dierenriemtekens

De dierenriemtekens zijn te vinden in de buitenste ring van je horoscooptekening. De dierenriemtekens vertellen je levensprincipes. Het geeft een omschrijving van hoe je met dingen omgaat, hoe je tegen dingen aankijkt, eigenschappen die je hebt, kwaliteiten etc. De tekens zijn onderverdeeld in vier elementen:

Vuurtekens Ram, Leeuw en Boogschutter: Zij zijn avontuurlijk, enthousiast en assertief. Ze hebben een goed zelfbewustzijn en nemen vaak de leiding.

Luchttekens Tweelingen, Weegschaal en Waterman: Deze tekens zijn sociaal, communicatief en reislustig. Het zijn denkers die alles willen begrijpen en weten.

Aardetekens Stier, Maagd en Steenbok: Zij zijn nuchter, betrouwbaar en praktisch. Willen de dingen graag concreet en zichtbaar. Vaak kunstzinnige aanleg.

Watertekens Kreeft, Schorpioen en Vissen: Deze tekens zijn fantasierijk, intuïtief en gevoelig. Zij laten zich meer leiden door emoties dan verstand.


De Huizen

De huizen zijn te vinden in de middelste ring van je horoscooptekening. In welk teken het huis staat is afhankelijk van jouw geboorteplaats, geboortedatum en vooral jouw geboortetijd. Zonder geboortetijd kun je jouw huizenstand niet berekenen.

De huizen vertellen iets over levensgebieden en omstandigheden. Elk huis heeft een eigen heerser die bepaalt waar het huis voor staat. Bijvoorbeeld het tweede huis staat voor zekerheid en veiligheid. Het vertelt iets over o.a. je financiën, je werk en je talenten. Het teken waarin jouw tweede huis staat geeft dus aan hoe dat bij jou uitwerkt. Als het tweede huis in Stier staat zal dat anders uitwerken als wanneer het in Vissen staat. De eerste zes huizen zijn de persoonlijke huizen, die over jou alleen gaan. De laatste zes huizen zijn de inter-persoonlijke huizen, die gaan over jou in relatie tot anderen.


De Planeten

De planeten staan verdeelt over de huizen. In welk huis en in welk teken is afhankelijk van jouw geboorteplaats, geboortedatum en geboortetijd. De planeten vertellen iets over onze drijfveren en levensenergieën. Elke planeet heeft een eigen gebied en laat zien wat je op dat gebied nodig hebt. Mercurius vertelt bijvoorbeeld over hoe jij communiceert, studeert en omgaat met informatie. Hoewel de Zon eigenlijk een ster is en de Maan een ‘satelliet’ van de aarde spreken we van 10 planeten in de astrologie.

De persoonlijke planeten zijn de Zon, Maan, Mercurius, Venus en Mars. Zij vertellen iets over jouw persoonlijke aanleg.

De  transpersoonlijke  planeten zijn Jupiter en Saturnus. Zij vertellen over jouw mogelijkheden tot geestelijke groei en het afbakenen van je grenzen.

En de collectieve planeten zijn Uranus, Neptunus en Pluto. Deze planeten worden ook wel generatieplaneten genoemd. Zij vertegenwoordigen collectieve emoties en waarden. Het dierenriemteken waarin een planeet staat laat zien hoe en vanuit welk principe de planeet uitwerkt. Het huis laat zien op welk levensgebied.


De Aspecten

De aspecten zijn de hoeken die de planeten met elkaar en de ascendant, midhemel, maansknoop en het pars maken. Ook de aspecten zijn afhankelijk van jouw geboorteplaats, geboortedatum en geboortetijd. De aspecten laten zien hoe de energie van de planeten onderling werkt. Dit heeft effect op hoe iemand zijn potentieel aan krachten en kwaliteiten gebruikt of zou kunnen gebruiken. Aspecten kunnen een harmonisch effect hebben of juist voor spanningen zorgen. Aspecten hebben dus veel invloed op je leven.  Ze kunnen voor problemen en conflicten zorgen op bepaalde gebieden waardoor bijvoorbeeld bij communicatie makkelijk onbegrip of starheid ontstaat. Maar ze kunnen ook gebieden versterken waardoor die communicatie juist heel makkelijk en soepel verloopt.

Er zijn zes belangrijke aspecten. De conjunctie, het sextiel en de driehoek noemt men harmonische aspecten. Deze zorgen ervoor dat de verbonden planeten samen werken en elkaar stimuleren. De oppositie, het inconjunct en het vierkant worden spanningsaspecten genoemd. Deze verbonden planeten zijn in conflict met elkaar, werken elkaar tegen. Afhankelijk van de tekens waarin de planeten staan die verbonden zijn, is het harmonische- of spanningseffect sterker of zwakker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *