Volle maan ritueel
Maan,  Spiritualiteit

Volle Maan Ritueel

De maan geeft niet alleen aan wanneer het avond is, ze heeft tevens een krachtige energie die we (onbewust) allemaal voelen. Ga maar eens na: de maan beïnvloedt de getijen, planten en dieren. Het is dan ook logisch dat ‘Moeder Maan’ ook effect heeft op mensen. Door middel van maanrituelen kun je haar krachtige energie onderdeel maken van je eigen leven. Het Volle Maan ritueel is ideaal om dingen los te laten.


Wat zijn maanrituelen?

Maanrituelen waren eeuwen geleden een heel normaal onderdeel van de maatschappij. Veel dingen in het leven waren toentertijd afgestemd op de maan: de landbouw, feesten en zelfs het stichten van een gezin. De maan werd geëerd en er was een groot ontzag voor haar invloed. Het was voor onze voorouders simpelweg een feit dat de maan een belangrijk effect had op een mensenleven.
Door de toenemende interesse in spiritualiteit, zijn maanrituelen weer steeds populairder aan het worden. Waar maanrituelen vroeger vooral bedoeld waren om de maan te eren en bedanken, wordt het tegenwoordig veel gebruikt voor zelfreflectie en het manifesteren van doelen. De energie van de maan is tenslotte ideaal om je doelen extra kracht bij te zetten of om inzichten te verkrijgen over jezelf en je leven. Het is tevens een mooie manier om weer op één lijn te komen met het ritme van de natuur en de energie om ons heen.
Maanrituelen worden gedaan tijdens de nieuwe maan en de volle maan. De volle maan wordt gebruikt om dingen in je leven af te sluiten en achter je te laten. Veel mensen kijken voor het ritueel ook naar het sterrenbeeld waar de maan op dat moment in staat. Bijvoorbeeld: als de maan in Tweeling staat (een sociaal teken) is het een mooi moment om je te richten op je relaties met anderen. Zo heeft elk teken eigenschappen die je kunt verwerken in je ritueel.


Maanritueel
Je klaarmaken voor het ritueel:

Bedenk je eerst wat je wilt loslaten. Is er iets wat je aan het afsluiten bent waar je wel wat extra kracht bij kunt gebruiken? Misschien een gebeurtenis uit het verleden, een relatie of een baan. Het mag ook een gevoel zijn, zoals onzekerheid.
Kies een plek waar je niet gestoord wordt. Zorg dat het opgeruimd is. Rommel leidt af en blokkeert de energie. Reinig eventueel de ruimte met een kruidenbundel, ook wel smudgestick genoemd. Steek het aan tot het gloeit en ga ermee door de ruimte zodat de rook in elke hoek terecht komt. Hiermee reinig je de energie en is het klaar voor je ritueel. Als je wilt kun je hardop zeggen dat je hiermee de ruimte reinigt en er alleen positieve energie overblijft.
Pak een vel papier, een pen, een kaars en lucifers. Zorg dat je een (niet ontvlambaar) bakje bij je hebt staan. Een witte of zilveren kaars is het beste, aangezien deze dezelfde kleur hebben als de volle maan. Als je kristallen hebt, dan kun je deze eventueel ook bij de kaars neerleggen. Hun energie zal het ritueel alleen maar versterken.


Volle Maan Ritueel

De nieuwe maan is het begin van een maancyclus en de volle maan is de voltooiing ervan. Sommige mensen gebruiken de volle maan om te kijken of ze hebben ‘geoogst’ wat ze met de nieuwe maan  ‘gezaaid’ hebben: ze bekijken hun lijst met intenties en bedenken hoe ver ze zijn gekomen en/of waar meer actie in moet komen. Maar je kunt de energie van de volle maan ook gebruiken om los te laten wat je niet meer in je leven wilt hebben. De volle maan is hier uitermate geschikt voor omdat het een eind (van de maancyclus) is en de energie tijdens de volle maan het sterkst is van alle maanstanden. We weten allemaal dat loslaten niet makkelijk is, dus deze krachtige energie kunnen we hiervoor goed gebruiken.

– Ga zitten en steek een kaars aan. Eventueel kun je nu hardop zeggen dat je klaar bent om los te laten wat je niet meer dient, tijdens deze volle maan.

– Om dit ritueel uit te voeren, kun je het beste in een ontspannen staat zijn zodat je open staat om contact te maken met de energie om je heen. Begin daarom met een korte meditatie.

-Pak het vel papier en schrijf op wat je los wilt laten. Dit kan een hele lijst zijn of één specifiek iets. Net als bij het nieuwe maan ritueel, kun je letten op het sterrenbeeld waar de volle maan op dat moment in staat. Wil je bijvoorbeeld problemen die je met je moeder hebt gehad loslaten, dan is het moederlijke sterrenbeeld Kreeft hier ideaal voor.

Schrijf het op in actieve zin: ‘Ik laat de problemen die ik met mijn moeder heb gehad los’. Wees specifiek en schrijf het op zoals jij het voelt. Als je sommige mensen dingen kwalijk neemt en dat graag wilt loslaten, schrijf dan op dat je ze vergeeft. Dit kun je ook doen voor jezelf, bijvoorbeeld: ‘Ik vergeef mezelf voor de problemen die ik in de relatie met mijn moeder heb veroorzaakt’.

– Loop de lijst na en visualiseer dat je het loslaat/deze mensen vergeeft. Hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Spreek vervolgens elke zin uit. Voel dat je het meent als je zegt ‘ik laat dit nu los’ of ‘Ik vergeef deze persoon’. Laat het universum én jezelf weten dat je hier klaar mee bent en dat je het achter je laat.

– Pak je lucifers en steek het vel papier boven het bakje in brand. Zeg erbij dat je dit nu loslaat of zeg het op je eigen manier gedag. Laat het brandende vel in het bakje vallen en het papier in as veranderen.

– Bedankt het universum voor het helpen bij het loslaten van deze dingen die jou niet meer dienden. Je kunt de as weggooien, maar je kunt het ook buiten in de grond begraven zodat je het weer teruggeeft aan de aarde.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *