
Alles over reiki
Reiki is een alternatieve geneeswijze die steeds meer geaccepteerd wordt door de westerse wereld. Je ziet het voorbij komen op tv, in bladen en op social media als een mogelijke oplossing voor allerlei fysieke en emotionele problemen. Desondanks blijft het voor veel mensen een vaag gegeven. Is reiki handoplegging? Hoort het bij accupunctuur? Werkt het? Lees hier alles wat je wilt weten over reiki.
Wat is reiki?
Reiki komt uit Japan en betekent vrij vertaald ‘universele levensenergie’. Het werd begin twintigste eeuw ontwikkeld door Mikao Usui en het is gebaseerd op technieken uit het Tendai Boedhisme en Shugendo (een Japanse religie). Met reiki leerde hij mensen een vorm van handoplegging die voorheen alleen gedaan kon worden door een selecte groep. Dit kan doordat reiki ervan uitgaat dat er een universele levensenergie is waar we allemaal toegang toe hebben en waar we allemaal een onderdeel van zijn. Dit is een overtuiging waar veel alternatieve geneeswijzen vanuit gaan, zoals ook acupunctuur en shiatsu.
Als we ons afstellen op deze levenskracht, dan kunnen we dit met reiki doorgeven via onze handen. Zo kunnen mensen die reiki beoefenen een soort ‘doorgeefluik’ zijn en met de universele levensenergie een ander helpen. Hierbij wordt onze lichaam, geest en ziel als één geheel gezien. Daardoor genees je hiermee niet alleen blokkades in je energiebanen, maar bijvoorbeeld ook fysieke pijn.
Hoe verloopt een reiki sessie?

Reiki kan op zichzelf gegeven worden of in combinatie met een massage. Bij de eerste ontmoeting vertel je de reiki-healer wat over jezelf, zo is het belangrijk om aan te geven of je ergens pijn of blessures hebt. Als je ergens specifiek aan wilt werken, zoals bijvoorbeeld aan je eeuwige hoofdpijn, dan is dat ook handig om aan te geven. Dan zal de reiki-healer zich daarop gaan richten. Je hoeft je kleren niet uit te trekken als je eenmaal gaat liggen, maar er wordt wel een laken of deken over je lichaam heen gelegd. Er zal niet gepraat worden, al speelt er soms wel een ontspannend muziekje op de achtergrond. De reiki-healer zal zijn of haar handen op je leggen of iets boven je lichaam laten zweven. Sommige mensen voelen helemaal niks, anderen voelen een diepe ontspanning en weer anderen voelen tintelingen. Niks is goed of fout, het is vooral belangrijk er met een open blik in te gaan.

Waarbij helpt reiki?
Reiki wordt gebruikt voor zowel fysieke, als mentale en emotionele problemen. Door de diepe ontspanning die bereikt kan worden door reiki, wordt het vooral ingezet bij problemen als spanning, hoofdpijn en slapeloosheid. Reiki kan ook helpen bij angsten en depressies. Een studie in 2011 volgde deelnemers die in 2-8 weken 6 reiki sessies ondergingen en deelnemers die dat niet deden. De deelnemers die reiki sessies hadden ondergaan bleken daarna een stuk beter in hun vel te zitten dan zij die dat niet hadden gedaan.
Hoe leer je zelf reiki?
Om reiki te kunnen beoefenen moet je trainen bij een reiki-master. Tijdens de initiatie wordt je lichaam afgestemd op de universele energie die wordt gebruikt tijdens reiki. Daarna leer je tijdens meerdere sessies de beginselen van reiki, de handposities en de reikwijdte van je energiekanaal wordt vergroot. Hoeveel sessies dit zijn verschilt per reiki-master. Belangrijk is wel dat er genoeg tijd tussen de sessies zit zodat je lichaam en energie de veranderingen kunnen verwerken.

