Aromatherapie
Spiritualiteit

Aromatherapie

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van de geur van kruiden en bloemen voor fysieke en spirituele doeleinden. Duizenden jaren geleden werden geuren hier al voor gebruikt, in zowel medische als religieuze hoek. In onze 21ste eeuw zijn er meerdere studies geweest die het effect van aromatherapie op het menselijk welzijn hebben onderschreven. Het helpt bij de meest uiteenlopende dingen, van spanning tot hoofdpijn, van eczeem tot je zevende chakra in balans brengen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon ontzettend lekker! Lees hier alles over aromatherapie.

De geschiedenis van aromatherapie

Aromatherapie is bijna zo oud als de mensheid zelf. In oude graftombes zijn verschillende soorten kruiden te vinden, oude teksten staan vol verwijzingen naar ‘magische parfums’ die geluk aantrekken of je stemming veranderen en er zijn vele oude medische recepten met bloemen en kruiden. Eén van de eerste geschreven bewijzen hiervan is het plantenboek Veda uit het Ayurveda in India, waarin wel 700 planten en bloemen en hun eigenschappen worden beschreven. Dit was voor zowel fysiek, als emotioneel en spiritueel gebruik. De eerste oliën zoals we die nu kennen stammen uit de 11de eeuw in Egypte, waar toen een distilleermachine werd ontwikkeld. Maar de term aromatherapie danken we aan Franse scheikundige René-Maurice Gattefossé die erachter kwam dat lavendelolie hielp tegen zijn brandwonden. Aromatherapie werd dan ook veelvuldig gebruikt in Franse ziekenhuizen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo werd de lucht gezuiverd door rozemarijn te branden.
Vanwege de studies die de werking van aromatherapie onderschrijven en de minimale bijwerkingen, is het tegenwoordig één van de populairste vormen van alternatieve geneeswijzen.

Werking van aromatherapie

Het gebruik van aromatherapie kan op vele manieren:

  • Op de huid aangebracht voor wondjes/eczeem/acne etc.
  • Op de huid aangebracht met massageolie
  • Op de huid aangebracht met parfum
  • Verdampt in een geuroliebrander
  • Verdampt in heet water om in te stomen (in bad of een stoombak)
  • Verdampt via een kaars
  • Geroken rechtstreeks uit een flesje

Let op: niet iedere olie kan op de huid aangebracht worden en de meeste oliën zijn niet bedoelt om oraal in te nemen. Ze kunnen zelfs giftig zijn. Kijk dan ook altijd op de gebruiksaanwijzing.

aromatherapie

Belangrijk om te weten bij aromatherapie, is dat iedereen anders reageert. De één zal veel baat hebben bij lavendel en de ander bij rozemarijn. Bij de één werkt aromatherapie niet tegen hoofdpijn en bij de ander helpt het enorm goed. Je moet vooral uitproberen welke geur het beste bij jou past. Wel heeft elke geur een ‘algemene’ werking, hieronder zetten we die van een aantal geuren uiteen.

De populairste geuren en hun eigenschappen

Lavendel

Lavendel is al eeuwen de meest populaire geur in aromatherapie. In de zestiende eeuw naaide vrouwen zelfs zakjes lavendel in hun jurken. Tegenwoordig liggen deze vaak in kledingkasten.
Fysiek: lavendel helpt tegen hoofdpijn en migraine. Daarnaast is het ook antibacterieel en helpt het tegen de jeuk en pijn van insectenbeten.
Emotioneel/Spiritueel: lavendel is dé geur om stress en spanning tegen te gaan. Het brengt het centrale zenuwstelsel in balans en wordt dan ook vaak gebruikt bij massages of voor in bad. Lavendel zou ook de kroonchakra (de zevende chakra) in balans brengen.

Lavendel

Rozemarijn

Deze ken je misschien van het kruidenkastje in je keuken, maar ook in aromatherapie is dit kruid populair. Het werd vroeger in Franse ziekenhuizen gebrand om de lucht te zuiveren.
Fysiek: rozemarijn helpt voor je geheugen, boost je immuunsysteem en verhoogt je bloeddruk. Daarnaast kan het spierpijn verlichten.
Emotioneel/Spiritueel: rozemarijn helpt tegen depressie en geeft je een energieboost.

Eucalyptus

Deze geur zal je waarschijnlijk bekend voorkomen: het is het hoofdingrediënt van Vicks!
Fysiek: eucalyptus is ideaal om je luchtwegen op te schonen. Ben je verkouden? Stoom met eucalyptus. Daarnaast is het antibacterieel, doodt het schimmels en geeft het je immuunsysteem een boost.
Emotioneel/Spiritueel: eucalyptus helpt om een onrustig hoofd op te klaren en om je beter te kunnen concentreren.

Cederhout

Cederhout is één van de eerste geuren die gebruikt werd in aromatherapie en was erg populair in het oude Egypte. Het wordt ook gebrand in Tibetaanse tempels.
Fysiek: cederhout is goed voor de spieren en helpt dan ook bij aandoeningen zoals reuma. Tevens is het een goed hulpmiddel tegen een aanhoudende hoest. Voor de huid kan het ook helpen: sommige mensen gebruiken het om acne tegen te gaan.
Emotioneel/Spiritueel: cederhout helpt je om te gronden en angst tegen te gaan. Het is vooral ideaal bij slaapproblemen. Door de aardende kwaliteit van deze geur kan het ook gebruikt worden om de wortelchakra (de eerste chakra) in balans te brengen.

Ylang-Yang

Ylang-ylang is een bloemige geur die zo lekker ruikt, dat het veelvuldig wordt gebruikt in beauty producten. In Indonesië wordt het bed ermee bestrooid voor de eerste huwelijksnacht.
Fysiek: ylang-ylang verlaagt je bloeddruk en kan helpen tegen hartkloppingen. Maar het is vooral populair omdat het je libido verhoogt.
Emotioneel/Spiritueel: ylang-ylang helpt tegen stress en geeft je zelfvertrouwen een boost. Vanwege de seksuele boost die je ervan zou krijgen, wordt het ook gebruikt voor je sacraal chakra (je tweede chakra).

Massage aromatherapie

Kamille

Kamille is tegenwoordig vooral populair in thee, maar in het oude Egypte werd de kamilleplant als ‘heilig’ beschouwd.
Fysiek: kamille kalmeert de huid en is een goed middel tegen acne. Het kalmeert ook de buik en helpt bij darmklachten. Daarnaast zou het helpen tegen menstruatiepijn.
Emotioneel/spiritueel: kamille werkt kalmerend en ontspannend. Het is van oudsher een middel tegen slapeloosheid.

Citroen
Citroen is fris en fruitig. Dit geldt niet alleen voor in je eten, maar ook voor fysiek en emotioneel gebruik.
Fysiek: citroen geeft je immuunsysteem en je bloedcirculatie een boost. Daarnaast helpt het ook tegen misselijkheid. Voor je uiterlijk is het ook handig: het zou een vette huid, roos én cellulitis verminderen.
Emotioneel/spiritueel: citroen frist je humeur op en verheldert je geest.

Tea Tree
Tea tree werd vroeger al veelvuldig gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werd het meegegeven aan soldaten tegen verwondingen. Het is dan ook bezig met een terechte comeback.
Fysiek: tea tree is ontsmettend, antibacterieel en ontstekingremmend. Het versterkt je weerstand en helpt tegen infecties. Het wordt dan ook veel gebruikt in huidproducten en in mondwater (maar nooit doorslikken!).
Emotioneel/spiritueel: Het kan verfrissend zijn, maar het werkt vooral goed bij fysieke aandoeningen.

Roos              
Deze bloem is een symbool voor de liefde en wordt ook in veel religies geëerd. Het wordt in aromatherapie vaak gezien als een middel voor vrouwen.
Fysiek: roos is een goed middel tegen een droge huid en kan helpen bij menstruatieklachten. Het stimuleert tevens de bloedsomloop.
Emotioneel/spiritueel: roos vermindert stress. Spiritueel gezien, wordt de roos geassocieerd met het hart. Het zou helpen bij verlies en verdriet. Roos helpt dan ook bij het in balans brengen van je hartchakra (vierde chakra).

Patchoeli
Patchoeli was in de jaren 60/70 populair bij  ‘hippies’ vanwege de vele positieve effecten ervan.
Fysiek: patchoeli bevorderd de genezing van littekens. Het zou helpen tegen misselijkheid en je eetlust tegelijk verminderen. Tevens helpt het tegen cellulitis en vochtophoping.
Emotioneel/spiritueel: patchoeli is in kleine hoeveelheden kalmerend, maar in grote hoeveelheden stimulerend. Het helpt tegen depressies en stress en versterkt het zenuwstelsel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *