chakra's
Spiritualiteit

Chakra’s: de basis

Wie informatie over chakra’s zoekt, zal termen vinden als ‘energetisch lichaam’, ‘kleurenspectrum’ en ‘vitale levensstromen’. Het lijkt hierdoor heel ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Chakra’s zijn te vergelijken met punten in het zenuwstelsel van ons lichaam. Het verschil is dat chakra’s in je energieveld zitten en je ze dus niet kunt zien. Desondanks spelen deze punten in je energieveld een belangrijke rol in je gezondheid en welzijn.


Wat zijn chakra’s?

Chakra’s werden 4000 jaar geleden al bestudeerd in India en zijn een belangrijk onderdeel van het Hindoeïsme. Ook in China en Japan worden chakra’s gezien als een normaal deel van het menselijk lichaam, acupunctuur is er bijvoorbeeld op gebaseerd. Chakra’s zitten in het energieveld om ons heen. Het woord ‘chakra’ betekend ‘wiel’ en je kunt een chakra dan ook zien als een wiel van energie. Chakra’s komen enigszins overeen met punten in het zenuwstelsel van ons fysieke lichaam. Een duidelijk voorbeeld is ons hart, waar een zenuwplexus ligt bij de aorta, en ons hartchakra. De zenuwplexus bij de aorta is een wezenlijk en tastbaar onderdeel van ons lichaam, de hartchakra is de energie eromheen.
Hoewel sommige mensen sceptisch zijn over het bestaan van een energieveld om ons lichaam, zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken die het bestaan ervan ondersteunen. Dr. Robert Becker kwam er tijdens een studie in 1979 al achter dat er een energieveld om ons lichaam heen zit die mee veranderd met emotionele en fysieke veranderingen. Als emoties vast gaan zitten in je lichaam, zoals ‘een knoop in je maag’ hebben of spanningshoofdpijn, dan gaan deze dus ook vastzitten in onze energievelden. Kennis van de chakra’s, de ‘wielen’ van de energie, kan je hierbij helpen.


Hoe werken chakra’s?

Chakra’s sturen energie omlaag en omhoog, waardoor er een balans ontstaat in de energiebaan. Elk chakra vertegenwoordigt een ander aspect van ons leven, van onze emoties en van ons lichaam. Ze hebben ieder een eigen doel. Je kunt teveel van een chakra hebben, maar ook een tekort of zelfs een blokkade. Als één chakra geblokkeerd is, dan blokkeert die ook de energie naar de rest van de chakra’s. Daarom is het belangrijk dat ze allemaal goed functioneren. Als een chakra geblokkeerd is, dan kun je daar aan werken. Dit kan op een heleboel verschillende manieren: meditatie, voeding, affirmaties, edelstenen, acupunctuur etc.
Er zijn meer dan honderd chakra’s, maar er zijn er zeven die het belangrijkst zijn. Als deze zeven goed werken, dan ben je in balans, gezond en zit je lekker in je vel.


chakra uitleg
De zeven chakra’s

De wortelchakra

De wortelchakra (ook wel Muladhara genoemd) is de basis chakra. Het bevindt zich onderaan je wervelkolom. Deze chakra is je link met de aarde: het zorgt ervoor dat je geworteld, stabiel en veilig bent. De wortelchakra vertegenwoordigt dan ook alle eigenschappen die we met ‘aards’ zijn associëren: nuchterheid, geduld, kalmte en sterk in je schoenen staan.
Heb je teveel van deze chakra, dan uit dat zich in materialisme of overgewicht.
Heb je een tekort aan deze chakra, dan uit dat zich in je angstig of onveilig voelen.
In het lichaam representeert de wortelchakra de onderkant van de ruggenwervel, de heupen, de botten en de dikke darm.

De sacraal chakra

De sacraal chakra (ook wel Swadhisthana genoemd) is de tweede chakra en wordt vaak gezien als de ‘seksuele’ chakra. Het bevindt zich boven je schaambeen en onder je navel. Deze chakra is je link met je creativiteit, seksualiteit en vreugde. Het wordt gelinkt aan water en heeft dan ook te maken met ‘vloeibaar’ door het leven gaan: het zorgt voor flexibiliteit en kunnen omgaan met veranderingen. Als ‘seksuele’ chakra wordt het ook geassocieerd met passie en jezelf uiten.
Heb je teveel van deze chakra, dan uit dat zich in zeer emotioneel worden of dwangmatig (seksueel) gedrag.
Heb je een tekort aan deze chakra, dan uit dat zich in een depressie of je niet kunnen uiten.
In je lichaam representeert de sacrale chakra de geslachtsorganen, de baarmoeder, de nieren en alles wat vloeibaar is (bloed, urine, slijm etc.).

De zonnevlecht chakra

De zonnevlecht chakra (ook wel Manipura genoemd)  is de derde chakra en heeft alles te maken met energie en kracht. Het wordt ook wel de navelchakra genoemd, maar het bevindt zich eigenlijk tussen je navel en je borstbeen. Deze chakra is je link met je eigen vurigheid: je zelfvertrouwen, je wilskracht en je gevoel van eigenwaarde. Het is ook waar je ego zit en je behoefte om erkend te worden als individu.
Heb je teveel van deze chakra, dan uit dat zich in te dominant zijn of een burn-out krijgen.
Heb je een tekort aan deze chakra, dan uit dat zich in een gebrek aan zelfvertrouwen of passiviteit.
In je lichaam representeert de zonnevlecht de spijsvertering, lever, milt en je lichaamstemperatuur.

De hartchakra

De hartchakra (ook wel Anahata genoemd) is je vierde chakra en je hartcentrum. Het bevindt zich in het midden van je borstkas. Het heeft een belangrijke taak: het is de link tussen je onderste drie (fysiek en aards) en je bovenste drie (spiritueel en luchtig) chakra’s. Het is dan ook de spil van je energiebaan. De hartchakra zorgt ervoor dat je liefde kunt geven en ontvangen, dat je empathie voelt en kunt vergeven. Maar het is niet alleen voor je relatie met anderen: het zorgt er ook voor dat je liefde voor jezelf voelt en zelfrespect hebt.
Heb je teveel van deze chakra, dan uit dat zich in jaloezie of te makkelijk je liefde geven.
Heb je te weinig van deze chakra, dan uit dat zich in te kritisch zijn op jezelf en anderen of in eenzaamheid.
In je lichaam representeert de hartchakra uiteraard je hart, maar ook de longen, borst en ademhaling.

De keelchakra

De keelchakra (ook wel Vishuddha genoemd) is je vijfde chakra en heeft alles te maken met communicatie. Het bevindt zich in de keel en maakt dat je je kunt uitdrukken. Het zorgt ervoor dat je je gedachten, overtuigingen en creatieve en emotionele behoefte kunt uiten, zonder je druk te maken om wat anderen daarvan denken. Het laat je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen behoeftes en maakt dat je zelf beslissingen kunt nemen. De keelchakra is tevens de link tussen het hoofd en het hart en het zorgt dan ook dat voelen en denken in balans is.
Heb je teveel van deze chakra, dan uit dat zich in teveel praten en niet luisteren.
Heb je een tekort aan deze chakra, dan uit dat zich in bang zijn om voor jezelf op te komen of je gaat veel liegen.
In je lichaam representeert de keelchakra uiteraard de keel, maar ook de mond, tong, oren en handen.

Het derde oogchakra

Het derde oogchakra (ook wel Ajna genoemd) is je zesde chakra en misschien wel de bekendste. Het bevindt zich net boven en tussen je wenkbrauwen. Het is een ‘oog’ dat je de buitenwereld én je binnenwereld helder laat zien. Het verbindt alle vijf de zintuigen en ontwaakt daarmee je zesde zintuig: je intuïtie. Je derde oog is je connectie met de spirituele wereld en kan je daardoor veel (onbewuste) inzichten verlenen. Maar het zorgt niet alleen voor je onbewuste, maar ook je bewuste geest: het heerst tevens over je intelligentie, realiteitsbesef en denkvermogen.
Heb je een teveel van deze chakra, dan uit dat zich door teveel ‘in je hoofd zitten’ en last hebben van nachtmerries.
Heb je een tekort aan deze chakra, dan uit dat zich in een angst voor het onbekende en een gebrek aan concentratie.
In je lichaam representeert het derde oogchakra je hoofd, schedel, neus, ogen en je hormonale huishouding.

De kruinchakra

De kruinchakra (ook wel Sahasrara genoemd) is de zevende chakra en de meest verlichte. Het bevindt zich boven je kruin en is je link met het universum. Deze chakra zorgt voor innerlijke rust, een sterke intuïtie en het gevoel één te zijn met het universum. De kruinchakra wordt geassocieerd met verlichting en een hoger bewustzijn. De energie van het universum komt binnen via je kruinchakra en hier ligt ook de connectie met de meeste pure vorm van jezelf, ook wel ‘je hogere zelf’ genoemd.
Heb je teveel van deze chakra, dan uit dat zich in teveel bezig zijn met spiritualiteit en het contact met je omgeving verliezen.
Heb je een tekort aan deze chakra, dan uit dat zich in cynisch of materialistisch zijn.
De kruinchakra representeert geen deel van je lichaam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *