Feng Shui
Spiritualiteit

Feng Shui in je huis

We hebben allemaal weleens gehoord van Feng Shui, de Chinese filosofie voor wooninrichting. Maar waarom je een filosofie voor dit praktische deel van je leven nodig hebt, is voor veel mensen nog onduidelijk. Gelukkig is het in de basis heel simpel: alles is energie. Oók de inrichting van je huis zorgt voor een bepaalde energie, een bepaald gevoel, een bepaalde sfeer. Feng Shui zorgt ervoor dat  deze in goede banen wordt geleid.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een Chinese filosofie van wel 3000 jaar oud. Het gaat uit van het aloude principe van Yin en Yang: ook in een woonruimte moeten deze twee in balans zijn. Waar Yin (vrouwelijk)  voor rust en stilte staat, staat Yang (mannelijk) voor energie en licht. Als deze twee in balans zijn, dan stroomt de Qi (de levenskracht) vrijelijk door een ruimte heen. Dit zou ook effect hebben op de rest van je leven. Je huis is tenslotte een weerspiegeling van jezelf.
Dit is iets wat iedereen in meer of mindere mate ervaart in hun huis, zonder weet te hebben van Feng Shui. Een rommelig, muf huis kan je negatief en down maken. Terwijl een licht en fris huis je vrolijk en positief kan laten voelen. Ons gevoel zegt ons dus al dat dit van invloed is op ons welzijn. Feng Shui trekt dit gegeven door en zegt ons dat het ook effect heeft op je gezondheid, je liefdesleven, je financiën etc.

Feng Shui

De Basisprincipes van Feng Shui

  1. Alles leeft. Hiermee wordt bedoeld dat alles een eigen energiestroom heeft. Alles in je omgeving is daardoor van belang.
  2. Alles is met elkaar verbonden. Zowel de mensen als onze omgeving zijn verbonden met elkaar. Onze omgeving heeft daardoor invloed op ons én wij hebben invloed op onze omgeving.
  3. Alles verandert voortdurend. Het is belangrijk om een ‘go with the flow’ principe aan te houden. Jij veranderd, maar je omgeving veranderd ook. Dit is normaal en hier moet je rekening mee houden.

Feng Shui per ruimte in je huis

De entree

Zorg dat je voordeur er mooi uitziet, dit is de ingang van de energie naar je huis. De voordeur moet er dan ook uitzien als een voordeur en niet zoals alle andere deuren in je huis. Goede verlichting en een goed werkende deurbel zijn ook belangrijk. Woon je in een flat en is je voordeur aan het einde van een lange gang: probeer dit te doorbreken door er een plantje neer te zetten. Zorg vervolgens dat je gang niet te rommelig is. Hang geen spiegel tegenover je voordeur: daarmee kaats je alle goede energie weer mee terug naar buiten.


De woonkamer

Feng Shui woonkamer

In Feng Shui is een vierkant een voordelige vorm voor de energiestroom. Het beste is dan ook om je woonkamer in een vierkante vorm in te richten, bijvoorbeeld door de bank(en) in een rechthoek te zetten. Zet de bank(en) en eventuele stoelen het liefst tegen een raamloze muur. Tevens is het altijd een goed idee om een familieportret in de woonkamer te hebben. Planten en weinig rommel zijn erg goed voor de Feng Shui. Het plafond moet altijd (gebroken) wit zijn. Daarnaast kun je iets van elk van de vijf elementen in je woonkamer zetten:
Aarde: bruin, oranje en geel. Platte en vierkante vorm.
Metaal: wit, grijs en metallic. Ronde vormen.
Water: zwart en donkerblauw. Golvende vormen.
Hout: blauw en groen. Lange, rechthoekige vormen.
Vuur: vurige, rode kleuren. Driehoekige vormen.


Keuken:

De keuken is een belangrijke kamer in de Feng Shui want dat is waar je ‘gevoed’ wordt. Daarnaast wordt het gezien als een weerspiegeling van je welzijn én je welvaart. Zo is het niet goed om vanuit de ingang van de keuken op je voor- of achterdeur uit te kijken, zo sijpelt het geluk weg. Het is tevens beter als er gesloten kastjes zijn, dan open planken. Veel licht in de keuken, het liefst natuurlijk zonlicht door ramen, is bevorderlijk voor de Feng Shui. Zijn er dingen kapot in de keuken en liggen er spullen in de koelkast die eigenlijk al over de datum zijn? Gooi ze weg. Dat is namelijk slechte energie.
Maar het allerbelangrijkste punt in de keuken is het fornuis. Deze goed schoon houden zou niet alleen goed zijn voor je gezondheid, maar ook voor je financiën.


Eetkamer:

Feng Shui eetkamer

Een eetkamer mag nooit lager liggen dan de keuken of de woonkamer. Qua vorm is een ronde eettafel te prefereren boven een vierkante of rechthoekige tafel. Een tafel van echt hout is een goed idee, maar vermijdt een glasplaat op de eettafel want dat geeft onrust. Een spiegel boven de eettafel kan voor geluk zorgen doordat het eten ‘verdubbeld’ wordt in de spiegel. Hang het echter niet op als het tegenover een deur, fornuis of toilet komt te hangen. Het is een goed idee om de eettafel ook mooi te decoreren als er niet aan gegeten wordt. Een vaas met (echte) bloemen of een fruitmand gevuld met vers fruit zijn bijvoorbeeld altijd goed.


Badkamer

Vanwege de vele afvoerputjes in de badkamer (waarmee ook energie weggaat) is het goed om de badkamerdeur zo veel mogelijk dicht te laten. Hetzelfde geld voor het dichtdoen van de toiletdeksel. Water is natuurlijk één van de vijf elementen en een badkamer heeft ontzettend sterke water ‘energie’. Dat is dan ook de reden dat houten meubels het hier goed doen: dit geeft een beetje balans aan al het water in de ruimte. Ook planten, vooral luchtzuiverende planten, geven een badkamer goede energie. De sterke water ‘energie’ in de badkamer, is ook de reden dar het extra belangrijk is om deze ruimte sprankelend schoon te houden.


Slaapkamer

Feng Shui slaapkamer

Volgens de Feng Shui heeft je slaapkamer de meest persoonlijke invloed op je leven. Het is in deze kamer belangrijk dat je vanuit het bed je slaapkamerdeur kan zien, maar dat je bed er niet direct tegenover staat. Daarnaast is het raadzaam om een stevig hoofdeinde te hebben dat vast zit aan het bed, voor stabiliteit. Er moet aan beide kanten van het bed ruimte zijn, dus het bed kan beter niet met één zijkant tegen een muur aanstaan. Ook onder het bed moet ruimte zijn om energie door te laten, dus zet geen rommel onder je bed. Een spiegel tegenover het bed wordt ook afgeraden, dit haalt goede energie weg. Het is beter om geen bureau om aan te werken in de slaapkamer te hebben. Kan dit niet anders: zorg dan dat er zo min mogelijk spullen op liggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *