Kleine meditatie
Spiritualiteit

Kleine manieren om te mediteren

Als we denken aan mediteren, denken we vaak aan de standaard manier: zitten, rustig ademen en je hoofd leegmaken. Hoewel dit absoluut de basis is, zijn er ook andere manieren om te mediteren. Kleine dingen die je dagelijks kunt doen die je in een meditatieve staat brengen. Vaak zijn dit bezigheden waarvan je helemaal niet door hebt dat ze ook als meditatie beschouwd kunnen worden. Maar als je deze dingen met aandacht doet zullen ze bijdragen aan je geestelijke ontspanning en welzijn, net als een ‘gewone’ meditatie.

Wandelen

Wandelen is ontzettend goed voor je gezondheid, maar het wordt ook al eeuwen gebruikt als een vorm van meditatie. Boeddhistische monniken zijn hier bijvoorbeeld een groot voorstander van. Je hebt dan ook meerdere wandel meditaties die je kunt downloaden of volgen via YouTube. Waar het vooral op neerkomt is dat je let op alles behalve je gedachten: je voetstappen op de grond, de geluiden om je heen, alles wat je kunt zien en ruiken. Wandelen is erg aardend en het is goed voor lichaam én geest.

Tuinieren

De natuur is altijd een goede plek als het gaat om ontspanning, geestelijk welzijn en spiritualiteit. We zijn ten slotte een onderdeel van de natuur en de natuur is een onderdeel van ons. Tuinieren is dan ook een ideale manier om te aarden en te ontspannen. Of je nu onkruid weghaalt, bloemen plant of bomen snoeit: het is allemaal goed voor je (en voor je tuin). Ruik aan de bloemen, voel de blaadjes, hoor het gezoem van insecten en voel je één met de aarde.

Dansen

‘Dans alsof niemand kijkt’ is niet voor niets een populaire uitspraak. Dit is precies wat je moet doen als je ‘meditatief’ wilt dansen. Zet een muziekje op waar je vrolijk van wordt en waardoor je zin krijgt om te bewegen. Denk vervolgens niet aan de moves die je in de videoclip of op TikTok hebt gezien, maar dans vanuit jezelf. Het maakt niet uit of het er mooi uitziet, laat je gewoon gaan. Drijf mee op de muziek en laat je lichaam bewegen zoals het wil. Dit is niet alleen een manier om in een meditatieve staat te komen, maar ook een goede methode om weer contact te maken met je lichaam.

Douchen

Jezelf reinigen met water kan een heel spiritueel proces zijn en dit komt dan ook terug in meerdere religies en spirituele rituelen. Hoewel de meeste mensen hele scenario’s bedenken onder de douche, is dit dus juist een mooi moment om je hoofd leeg te maken. Neem een paar minuten de tijd terwijl je je lichaam of je haren inzeept en richt je helemaal daarop. Voel de zeep tussen je vingers, ruik de geuren in de douchecabine en voel daarna hoe het water alles van je afspoelt. Als er gedachtes in je opkomen, laat ze dan gaan en breng je aandacht weer terug naar je doucheritueel.

Muziek luisteren

Muziek luisteren wordt vaak gebruikt bij meditatie en het is dan ook ideaal om door de dag heen te gebruiken als meditatie momentje. Let wel op: hierbij wordt niet dat leuke Beyoncé nummer waar je graag op danst bedoeld. Het beste is namelijk om rustige muziek zonder tekst te gebruiken. Je hebt hiervoor meditatiemuziek die je online kunt vinden. Die zijn speciaal bedoeld om je geest tot rust te brengen. Klassieke muziek geeft ook veel mensen rust of je kunt simpelweg de instrumentale versie van één van je rustigste lievelingsnummers gebruiken. Ga op een plek zitten waar je even niet gestoord wordt en focus je op de muziek en wat dat met je doet.

Kleuren

Kleuren? Zoals kinderen dat doen? Ja, precies zo inderdaad. Carl Gustav Jung, een grootheid in de psychologie, kwam er in 1916 al achter dat kleuren therapeutisch kon zijn. Hierbij gaat het vooral om het inkleuren van mandala’s, de prachtige cirkels die ontstaan zijn in het Hindoeïsme en die ook een onderdeel zijn van het Boeddhisme. Jung zag dat we hierin ons onderbewustzijn konden uiten. Daarnaast is ook gebleken dat mandala’s kleuren simpelweg rustgevend is. Zodra je gedachten ergens anders heen gaan, heb je de neiging om buiten de lijntjes te kleuren, waardoor je aandacht weer teruggetrokken wordt. Een hele natuurlijke en creatieve vorm van mediteren dus. Er zijn dan ook veel volwassen kleurboeken te vinden om mee aan de slag te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *