
Mediteren: de basis
Voor veel mensen klinkt ‘mediteren’ als iets vaags of intimiderend. Het tegendeel is waar: meditatie is juist heel nuchter en iedereen kan het doen. Maar als je gaat zoeken naar informatie, kom je terecht in een waas van technieken, methodes en tips. Als je wilt beginnen met mediteren, is het zoals bij alles het beste om te beginnen bij de basis. Sterker nog: naarmate je meer leert over meditatie, zul je erachter komen dat je steeds weer terug zult gaan naar de basis. Meer heb je eigenlijk niet nodig.
Waarom zou ik gaan mediteren?
Meditatie lijkt misschien een trend te zijn, maar het is al eeuwen een onderdeel van de mensheid. Het eerste bewijs van meditatie stamt uit 5000 jaar voor Christus. De voordelen die er al die jaren aan toegewezen werden, worden bovendien keer op keer bewezen door de moderne wetenschap. Een aantal voordelen van meditatie op een rijtje:
– Het verminderd depressie en angsten
-Het verbetert je concentratievermogen
-Het vertraagd het verouderingsproces van de hersenen
-Het zorgt ervoor dat je stressniveau verlaagt
-Het zorgt ervoor dat je makkelijker beslissingen kunt maken en oplossingen voor problemen bedenkt
-Je gedachten dwalen door de dag heen minder af
Dit zijn alleen maar een paar voorbeelden, maar je kunt je voorstellen dat het een positief effect heeft op je welzijn. Tevens zijn er meerdere studies die concludeerden dat meditatie zelfs helpt bij je fysieke gezondheid.

Wat is mediteren?
Heel simpel gezegd: mediteren is je gedachten loslaten en je richten op jezelf in het hier en nu. Te vaak zijn we aan het denken aan de toekomst of het verleden, wat kan gebeuren of wat nog moet gebeuren. We nemen onze gedachten zo serieus, dat elke negatieve gedachte ons van ons stuk kan brengen. Ze dicteren onze dag en vaak ons leven, zonder dat we beseffen dat gedachten niet het belangrijkste zijn. Die komen en gaan, veranderen en hebben het weleens mis. Er is een kern in ons die er altijd is, wat we ook denken. Dat is het deel van ons waar onze intuïtie zit, die ons al dingen verteld voordat ons hoofd het weet. Meditatie brengt je dichter bij deze kern en laat je inzien dat gedachten komen en gaan.
Hoe te mediteren
- Als je dit even wilt uitproberen en niet lang de tijd hebt, zet dan je wekker op tien minuten. Kies een zacht en prettig geluid uit, zodat je niet schrikt als je net goed in je meditatie zit.
- Ga zitten op een rustige plek in je huis. Zorg dat je niet gestoord wordt en je de komende tijd even voor jezelf hebt. Hoewel meditatie meestal gedaan wordt in kleermakerszit, is dit niet een vereiste. Ga vooral zitten zoals jij je prettig voelt. Maar ga niet liggen, dan is er een grote kans dat je in slaap valt en dat is niet de bedoeling.
- Doe je ogen dicht. Als je dit niet fijn vindt, kun je met halfdichte ogen naar beneden kijken.
- Wordt je bewust van je zintuigen. Wat hoor je? Zijn er straatgeluiden of hoor je de buren praten? Hoe voelen je voeten op de grond of je rug tegen de leuning? Hangt de geur van het avondeten nog in huis? Oordeel er verder niet over, observeer alleen maar.
- Richt je vervolgens op je ademhaling. Adem door je neus in en uit. Probeer een buikademhaling te hebben, in plaats van een oppervlakkige borstademhaling, zonder dit te forceren. Voel hoe je navel naar voren en naar achteren gaat met iedere ademhaling. Voel hoe je adem door je neus naar binnen gaat en hoe het je neus weer verlaat. Richt je alleen op je ademhaling en je lichaam.
Veel mensen hebben moeite om zich op het hier en nu te richten zonder dat hun gedachten alle kanten op gaan. Hier zijn meerdere oplossingen voor: je kunt je adem tellen (adem in is 1, adem uit is 2, totdat je bij 10 bent en dan begin je opnieuw), je kunt een zin of ‘mantra’ herhalen in gedachten (‘ik voel me vredig en kalm’, ‘ik adem goede energie in en slechte energie uit’ of iets anders waar jij je prettig bij voelt) of je kunt voor je gaat zitten een meditatiemuziekje opzetten en je daarop richten. - Het is niet erg als je gedachten toch afdwalen, de truc is om je concentratie weer terug te brengen naar je ademhaling, mantra of muziek. Denk vooral niet dat je nu ‘gefaald’ hebt of dat je het ‘fout’ doet. Zelfs bij mensen die al jaren mediteren, dwalen de gedachten weleens af. Het gaat erom dat je je hierdoor niet laat meeslepen en je weer terugkomt bij je focus.
- Doe dit totdat je zelf het gevoel hebt dat je klaar bent of totdat je wekker gaat. Houdt je ogen even dicht en beweeg je vingers en je tenen om je lichaam te laten weten dat je weer tot actie komt. Open vervolgens je ogen. Als je wilt kun je je even uitstrekken. Neem rustig de tijd om op te staan en weer verder te gaan met je dag.

